Menu Zamknij

Naleśniki z porem i kiełbasą

Naleśniki to jedno z wielu dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Wówczas moja babcia i mama przygotowywały je na słodko, czyli z dżemem lub z serem. Ja też często robię je w takiej wersji, ale coraz częściej serwuję te smażone placki z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z porem i kiełbasą. Podduszony por idealnie komponuje się z podsmażoną kiełbasą, a naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Przygotowując nadzienie do naleśników wykorzystałam kiełbasę śląską, ale można ją zastąpić inną, na przykład podwawelską, toruńską, itp. Ponadto uważam, że naleśniki z porem i kiełbasą powinny być wyraziste w smaku, dlatego nadzienie przyprawiam sporą ilością pieprzu. Naleśniki z porem i kiełbasą to super pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą obiadokolację. Okazuje się, że te cienkie smażone placki nie muszą być podawane tylko na słodko, ale z wytrawnym farszem też są smaczne.

Naleśniki z porem i kiełbasą

Składniki na Naleśniki z porem i kiełbasą:

Ciasto:

  • 1 większe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka

Farsz:

  • 2 pory (około 350 g)
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 porcje kiełbasy śląskiej (około 190 g)
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Naleśniki z porem i kiełbasą

Przygotowanie Naleśników z porem i kiełbasą:

  1. Jajko wbić do garnka. Dodać sól. Chwilę zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę pszenną, mleko i olej rzepakowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Gdyby ciasto było za gęste to dolać więcej mleka. Garnek odstawić na 15-20 minut.
  2. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora dokładnie opłukać, pokroić w półplasterki lub kostkę. Patelnię rozgrzać i zrumienić na niej kiełbasę. Gdyby kiełbasa wytopiła za mało tłuszczu to dolać 2 łyżki oleju rzepakowego. Do zrumienionej kiełbasy dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Dodać pokrojonego pora. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż por zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego (około 1 łyżki) i nabierką nakładać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Naleśniki przełożyć na talerz i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  4. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zawijać tak, jak krokiety zakładając brzegi do środka. Zawinięte naleśniki ponownie podsmażyć na rozgrzanej patelni (kładąc miejscem łączenia do dołu).
  5. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem i pieczarkami.
Naleśniki z porem i kiełbasą
Naleśniki z porem i kiełbasą

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Naleśniki z młodą kapustą i marchewką - Danka Pichci

  2. Pingback:Naleśniki z boczkiem i pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *