Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Sernik czekoladowy na jogurtach

 Sernik czekoladowy na jogurtach to pyszna propozycja na majowy weekend. Ciasto składa się dosłownie z kilku składników. Moim zdaniem sernik czekoladowy na jogurtach jest bardzo szybkim ciastem.  Początkowo wydaje się, że jogurt nie zastąpi sera w serniku. Jednak jak się okazuje ciasto na bazie jogurtu jest bardziej delikatne niż klasyczny sernik. Czekolada sprawia, iż sernik ma interesujący smak i aromat. Polecam !

Składniki:

1 litr jogurtu gęstego

200 g herbatników czekoladowych

200 g czekolady mlecznej

180 g budyniu waniliowego

100 g cukru pudru

100 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

Jajka ubijam z cukrem pudrem. Dodaję jogurty. Miksuję. 100 g czekolady rozpuszczam. Studzę. Dodaję do masy. Dodaję budynie i mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Herbatniki układam w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na herbatnikach układam masę jogurtową. Ciasto piekę około 60-70 minut w 170 stopniach. Studzę. 100 g czekolady rozpuszczam. Dekoruję wystudzone ciasto.


Smacznego !



Komentarze

Popularne posty

Drukuj