Szarlotka z masłem orzechowym
"Domowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy weekend. :)
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 420 g mąki pszennej
- 2,5 łyżki masła orzechowego
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 dużych jabłek
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki.
2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.
W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy.
Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym szarlotki jeszcze nie próbowałam. Wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i spróbowałam jest super, dodałam trochę kakao (1 łyzeczka karob) do posypki oraz nie posypałam cukrem pudrem (z powodu cukrzycy). Robi się bardzo szybko, na pewno znowu ją zrobię !!!
OdpowiedzUsuń