niedziela, 23 kwietnia 2023

Chlebek bananowy

Lubię czasami zjeść takie ciastowate ciasta ;) bez owoców widocznych na pierwszy rzut oka, bez kremu po prostu samo ciasto. Czasem w mojej lodówce można znaleźć banany w skórce już prawie brązowej i to oznacza, że pora zrobić chlebek bananowy. Do zrobienia jednej keksówki potrzebujemy: 


4 mocno dojrzałe banany
150 g masła
165 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
160 g mąki pszennej
100 g mąki kokosowej lub mąki krupczatki, ja wybieram tę kokosową ;)


Masło rozpuszczamy w rondelku. W tym czasie obieramy banany i rozgniatamy je widelcem w misce. Dodajemy masło i cukier i miksujemy. Następnie dodajemy jajko dalej miksując na wolnych obrotach i dodajemy kolejne składniki suche: cukier wanilinowy, sodę, sól oraz mąki. Ja wybieram zdecydowanie tę kokosową, bo nadaje specyficznego smaku ciasta. Masa jest dość gęsta. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 55 minut i pieczemy w 180°C w opcji góra dół. Wybornie smakuje solo, ale też bywa dobry przesmarowany jakimś ciekawym kremem. Tylko nie poparzcie się jak będziecie próbować jeszcze ciepłe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz