• Home
  • Bułeczki z czekoladą i wiśniami

Bułeczki z czekoladą i wiśniami

0 0
Bułeczki z czekoladą i wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 500g
Drożdże suszone: 14g
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżki
Sól: 1/2 łyżeczki
Mleko roślinne: 300 ml
Olej: 50 ml
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Na nadzienie
Gorzka czekolada: 80g
Margaryna: 80g
Mleko roślinne: 3 łyżki
Kakao: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Wiśnie w syropie: 400g
Pistacje: garść
Dodatkowo
Cukier trzcinowy: 100g
Woda: 100 ml
Pistacje: do dekoracji

Cudownie czekoladowe drożdżówki z nutą wiśni i pistacji. Takie słodkości mógłbym jeść codziennie!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na nadzienie

  • Dodatkowo

Share

Oj ostatnio naszło mnie na domowe wypieki. Cały czas robię nowe drożdżówki, bułeczki, chleby… Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszą się ostatnio dodane bułeczki kardamonowe oraz drożdżówka z czekoladą, tak więc inspirując się nimi, ukręciłem bułeczki z czekoladą. Zakręcone, małe, zgrabne, idealne do zabrania ze sobą w drogę lub do porannej kawki.

Bułeczki z czekoladą

W środku poza wspomnianą wcześniej masą czekoladową, znalazły się również wiśnie w syropie, które nadają charakteru drożdżówkom oraz chrupiące pistacje. Po upieczeniu wysmarowałem je delikatnie syropem cukrowym. Ten zabieg sprawia nie tylko, że bułeczki z czekoladą są troszkę słodsze, ale przede wszystkim wyglądają jeszcze ładniej… Bardziej okazale!

Bułeczki czekoladowe – KĄCIK PORAD

  • Drożdże suszone możesz zastąpić również świeżymi. W tym przypadku użyj 30g świeżych drożdży.
  • Mleko roślinne jakiego zazwyczaj używam, to NIEMLEKO, ale sprawdzi się również sojowe, owsiane… Jakie tylko lubisz, masz i używasz.
  • Jeśli użyjesz innej czekolady niż gorzka, to pamiętaj zmniejszyć ilość cukru dodanego do masy czekoladowej.

Lubisz piec w domu? Sprawia Ci przyjemność wyrabianie ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z semoliną, tartę z jabłkami, niezawodne cynamonki lub wytrawne bułeczki czosnkowe, które świetnie smakują w towarzystwie sałatek, hummusów i zup. Te pyszności, to gwarancja pojawienia się na twarzy uśmiechu od ucha do ucha!

Bułeczki z czekoladą i wiśniami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 500g
Drożdże suszone: 14g
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżki
Sól: 1/2 łyżeczki
Mleko roślinne: 300 ml
Olej: 50 ml
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Na nadzienie
Gorzka czekolada: 80g
Margaryna: 80g
Mleko roślinne: 3 łyżki
Kakao: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Wiśnie w syropie: 400g
Pistacje: garść
Dodatkowo
Cukier trzcinowy: 100g
Woda: 100 ml
Pistacje: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce lub robocie planetarnym i wyrabiaj przez kilka minut. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp delikatnie mąką pszenną. Odstaw pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

W misce lub w garnku umieść czekoladę, margarynę, mleko roślinne, kakao oraz cukier trzcinowy. Rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej) i następnie odstaw do przestygnięcia.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Wysmaruj dokładnie przestudzoną masą czekoladową (musi delikatnie zgęstnieć, nie może być płynna). Wiśnie bardzo dokładnie odciśnij z syropu, posiekaj i rozsyp po czekoladzie. Pistacje również posiekaj i rozsyp.

4
Gotowe

Ciasto złóż, delikatnie dociśnij i pokrój na 10-12 pasków.

5
Gotowe

Chwyć pasek po obu końcach i zwiń go kilkukrotnie, przy okazji go wydłużając. Z tak zwiniętego paska zrób supełek, a oba jego końce schowaj pod spód. gotowa bułeczka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej. Nie przejmuj się jeśli nie wyjdą Ci idealnie równe. W tym przypadku rustykalny kształt jest pożądany! Ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

6
Gotowe

Wysmaruj bułeczki odrobiną mleka roślinnego lub wody i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy zrobią się apetycznie rumiane możesz je wyjąć. Zagotuj cukier z wodą i tak powstałym syropem posmaruj bułeczki. Posyp pistacjami i odstaw do przestygnięcia. Smacznego!

Konrad Budzyk

Szybki i prosty chleb pszenny
previous
Szybki i prosty chleb pszenny
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
next
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
Szybki i prosty chleb pszenny
previous
Szybki i prosty chleb pszenny
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
next
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x