Szarlotka / Jabłecznik / Ciasto z jabłkami / Placek jabłkowy / Apple pie jak zwał tak zwał, ważne, żeby było dużo jabłek, cynamon i dobry ciastowy obkład :) Tym razem padło na szarlotkę z płatkami owsianymi z kruszonką migdałową. Do zrobienia standardowej okrągłej blaszki potrzebujemy:
Ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru (może być brązowy)
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego
80 g masła
Nadzienie:
4 / 5 dużych jabłek
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
0,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki płatków migdałowych
60 g masła
4 łyżki cukru brązowego
Płatki owsiane miksujemy na mąkę w blenderze, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, jogurt oraz masło i zagniatamy całość na spójną masę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy i szatkujemy na paseczki, a następnie mieszamy z cynamonem.
Do kruszonki również blendujejmy, a następnie zagniatamy szybko z migdałami, cukrem oraz masłem.
Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto, na ciasto jabłka i przykrywamy kruszonką. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.
Podajemy z lodami waniliowymi i dobrą herbatą lub kawą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz