Babka waniliowa

U mnie w domu obowiązkowo na świątecznym stole musi być babka wielkanocna. Dzisiejsza to babka waniliowa polana polewą czekoladową. Pyszna

Składniki:

- 250 g mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 5 jajek

- 5 łyżek oleju

- 150 g masła

- 200 g cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 3 łyżki kremówki

- 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami mąki, olej, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 50 minut w 180 C. Jeszcze ciepłą babkę wykładamy z formy na kratkę by wystygła. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą dekorujemy wystudzoną babkę. 




Komentarze