Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 200 g maki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady
- garść orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy.
Następnie dolewamy mleko i olej i ponownie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekanymi drobno orzechami i kawałkami czekolady. Sypkie składniki wsypujemy do jajecznej masy i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do zarumienienia i suchego patyczka (w zależności od wielkości formy - czas pieczenia może się różnić od podanego w przepisie)
Studzimy w formie. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ja poproszę kawałeczek od razu, wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńRobię w przyszłym tygodniu! Czekaj na zdjęcie z Cook'd! :D
OdpowiedzUsuńA ile mąki? nie jest podane w przepisie?
OdpowiedzUsuń200g mąki :)
OdpowiedzUsuń