Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole.



Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci Waszych gości swoim smakiem, a Was samych prostotą wykonania. Potrawę tą robi się naprawdę szybko i przyjemnie. Można ją podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tradycyjnymi ziemniakami. Zapraszam na przepis!

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 ml bulionu/wody
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Wykonanie

  • Kiszoną kapustę odsączamy z zalewy. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Na końcu doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. 
  • Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor. 
  • Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy. 
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę z cebulą. Na wierzch wykładamy śmietanę i rozsmarowujemy. Następnie układamy białą kiełbasę (wcześniej ponacinaną), delikatnie ją wciskając w kapustę. 
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu danie posypujemy majerankiem.


Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 11

Dodaj komentarz

7 + 11 =