Ciasteczka dyniowe
Jesienią czas na ciasteczka! takie na
jeden raz, z czekoladą i ... dynią? Tak! Koniecznie :) Jedliście kiedyś takie
małe żółte cudeńka? Swój niepowtarzalny smak i
kolor zawdzięczają oczywiście dyni, której o tej porze roku po prostu
zabraknąć nie może. Lubię eksperymenty, a w związku z tym, że zostało mi trochę
dyni, postanowiłam, że przygotuję jakieś ciasteczka z jej dodatkiem. Bałam się,
że nic z tego nie będzie, a jednak! Wyszły super. Takie jesienne. Śmiało,
częstujcie się :)
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 200 g musu z dyni
- 400 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu cynamonowego
- 100 g czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy
cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około
10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.
Jeżeli zależy Wam na czasie, dynię po pokrojeniu
możemy wstawić na 5 minut do mikrofali, a następnie wrzucić miękkie kawałki do
blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych
składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy
do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc
niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku
przez około 12 minut.
Studzimy na blaszce.
Ciasteczka zaraz po ostygnięciu są
chrupiące, na drugi dzień miękną.
Smacznego!
świetnie wyglądają, chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynie, a ciasteczka mają super kolor!
OdpowiedzUsuńA ile tych jajek bo w przepisie nie ma...
OdpowiedzUsuń2 ;)
Usuń