Jajka faszerowane awokado

3 min read
jajka faszerowane awokado

Poznaj jajka faszerowane awokado, które apetycznie prezentują się na wielkanocnym stole. Moja potrawa jest nie tylko smaczna, ale także lekka i delikatna.

Przystawki na wielkanocnym stole to nie tylko jajka faszerowane pieczarkami. Z jajkami świetnie smakuje także awokado. Jestem pewna, że takie jajka posmakują Twoim gościom 🙂

Liczba porcji: 10.
Czas przygotowania: 10 minut.
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa.

Składniki na jajka faszerowane awokado:

  • 5 jajek (średnie L)
  • 1 dojrzałe awokado (średnia sztuka około 140 g)
  • 2 łyżki majonezu *
  • mały pęczek szczypiorku lub pół niedużej cebulki (50 g, biała lub czerwona)
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie pół ząbka czosnku

* Zamiast samego majonezu możesz dać pół na pół: 1 łyżkę majonezu oraz łyżkę jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Możesz użyć samego jogurtu naturalnego lub samej oliwy z oliwek. Oczywiście nadzienie z majonezu będzie gęstsze niż na bazie samej oliwy.

na zdjęciu jajk afaszerowaen awokado ze szczypiorkiem

Sposób wykonania jajek faszerowanych awokado

Do zrobienia potrawy wielkanocnej potrzebować będziemy: garnka do ugotowania jajek oraz miseczki na farsz. Przyda się także blender do roztarcia masy z awokado, jeśli chcesz jednolitą pastę.

Krok 1 – gotuję jajka

Jajka gotuję na twardo. Polecam instrukcję ile gotować jajka na twardo, aby żółtko nie miało zielonych obwódek. Następnie odcedzam i studzę zimną wodą.

Gdy ostygną, obieram ze skorupek i przekrawam na pół na kształt łódeczek, jak na załączonych zdjęciach.

Krok 2 – farsz

Gdy jajka się gotują, obieram awokado i przekrawam na pół. Usuwam pestkę i miąższ kroję w kostkę. Pokrojone awokado wrzucam do miski i skrapiam sokiem z cytryny.

Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam. Zamiast małego pęczka szczypiorku możesz dodać pół małej cebuli (białej lub czerwonej). Cebulę należy obrać z łupinek i drobno posiekać. Posiekane wrzucam do miski na farsz.

Z ugotowanych i przekrojonych jajek wyjmuję żółtka i umieszczam w misce z awokado. Dodaję majonez. Posypuję także szczyptą soli i pieprzu. Jeśli lubisz, możesz też dodać rozgniecione pół ząbka czosnku.

na zdjęciu skłądniki na farsz

Wszystko rozgniatam widelcem i mieszam ze sobą. Możesz też użyć blendera. Wówczas otrzymasz jednolitą pastę. Na koniec sprawdzam smak i ewentualnie dodaję przypraw.

na zdjęciu farsz z awokado szczypiorka, żółtek i majonezu

Farsz z awokado do jajek jest już gotowy.

Krok 3 – faszeruję jajka

Na każdą połówkę jajka nakładam czubatą porcję farszu z awokado. Możesz użyć łyżeczki lub rękawa papierniczego. Wierzch jajek faszerowanych awokado możesz udekorować rzeżuchą, szatkowanym szczypiorkiem lub ziołami i polać oliwą z oliwek.

10 połówek jajek faszerowanych masą z awokado

Jajka faszerowane awokado są cudowne w smaku i pięknie wyglądają.

Jeśli zostaje mi trochę pasty z awokado, to smaruję nią kanapkę :-). Życzę smacznego!

Z czym jeszcze podawać jajka faszerowane na wielkanocny stół?

Przystawka sprawdzi się doskonale nie tylko na święta, ale także na imprezy typu: sylwester, andrzejki, imieniny czy urodziny. Jajka faszerowane to istne pole do popisu dla naszej wyobraźni. Na moim blogu znajdziesz takie pomysły jak:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *