Hibiskusowo Śliwkowa Tarta

by - 4/05/2023 12:00:00 AM

Tarta która bardzo nam smakowała, ale nie udało mi się jej opublikować w tamtym roku, dlatego nic straconego w tym roku dziele się z Wami tym przepisem. Tarta jest naprawdę wyjątkowa w smaku za sprawą hibiskusa, nie za słodka, odświeżająca i idealna do przekąszenia pomiędzy serniczkami i babami drożdżowymi ;)

Myślę że to ostatni przepis przed świętami dlatego już teraz chcę Wam życzyć Radosnych i Zdrowych Świąt Wielkiej Nocy 🐣







Składniki na blaszkę 30 x 10 cm

Kruchy spód:
  • 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść)
Masa:
  • około 1/4 szkl śmietanki kremówki (szkl o pojemności 200 ml)
  • 15 g suszonego hibiskusa
  • 1 szkl mleka w proszku (szkl o pojemności 200 ml)
  • 40 g masła
  • 1/3 szkl cukru
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • lukier do napisu

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, z pozostałości ciasta wykrawamy ciasteczka które osobno pieczemy.
 
 
Pieczemy w 200 stop. przez 20-30 minut
 
2. Hibiskus gotujemy ze śmietanką, a następnie przecedzamy i do wywaru z hibiskusa dodajemy cukier,  masło, czekamy aż się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy mleko w proszku, dobrze rozcieramy aby nie było grudek.

3. Na kruchy wystudzony spód wykładamy powidła śliwkowe (dajcie ile chcecie, u mnie była cieniutka warstwa), następnie wykładamy masę hibiskusową, jeśli pozostały Wam ciasteczka możecie je teraz poukładać na wierzchu i całość chowamy do lodówki do stężenia.
Na stężałej masie możemy lukrem zrobić napisy lub pominąć ten krok.
Mazurek jest gotowy, smacznego !


 

Podobne Posty

20 comments

  1. Bardzo ciekawa propozycja wielkanocna. Radosnego świętowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten lukier na górze jest przeuroczy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda :) bardzo oryginalne połączenie smaków :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak smaki tutaj idealnie się uzupełniają :)

      Usuń
  4. cudowna tarta! aż żal kroić:) Kochana zdrowych i rodzinnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor, w dodatku moje ukochane motyle!

    OdpowiedzUsuń
  6. piękna, ładniejsza niż w cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie wygląda. Wesołych świat

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie ♡
    Świetny wielkanocny przepis! :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Na moim stole też nie zabrakło mazurka :) Wszystkiego najlepszego Kochana! Serdecznie życzenia przesyłam! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie i również przesyłam życzenia i życzę radosnego świętowania :)

      Usuń
  9. Wygląda obłędnie, musi być pyszna <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych