sobota, 1 kwietnia 2023

Pieczony camembert z pomidorkami

Czasem sztuka tkwi w prostocie. Mignęło mi się gdzieś ostatnio zdjęcie sera camembert i przypomniał mi się jego smak z letniego grilla w firmowym ogródku. Do okresu grillowego jeszcze chwila, więc korzystając z zasobów lodówki sięgnęłam po:

1 krążek sera camembert
10 pomidorków papryczkowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczkę bazylii 
szczyptę mixu ziół do sałatek

Camembert nakrawamy w kratkę i wsadzamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pomidory i pokrojony na drobno ząbek czosnku. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Wsadzamy naczynie do piekarnika nagrzanego na 200°C w opcji góra/dół na 25 minut. Ostrożnie wyciągamy z piekarnika, żeby się nie poparzyć.  
Podajemy gorące z bagietką lub innym ulubionym pieczywem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz