Sernik z makowymi kuleczkami

Święta Wielkanocy już za tydzień, więc najwyższa pora podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. Mam nadzieję, że zrobię Wam smaka i przetestujecie. Jeśli lubicie sernik i makowiec, to dzisiaj wersja ciasta dwa w jednym.



Składniki:

ciasto

- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

- 125 g masła

- 5 łyżek cukru pudru

- 1 żółtko

masa makowa

- 3 szklanki maku

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 jajka

- 1 białko

- 2 łyżki bułki tartej

masa serowa

- 1 kg sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- 125 g masła

- 5 jajek

- garść ulubionych bakalii

- aromat cytrynowy

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z masłem i cukrem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, następnie odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy bułkę tartą oraz ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Jedna masa gotowa, więc przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy porcjami ser i cały czas miksujemy. Do masy derowej dodajemy kilka kropli aromatu i posiekane bakalie. Miksujemy i na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy spód ciastem. Podpiekamy 10 minut w 200 C i studzimy. Masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego i na wystudzony spód przekładamy masę makową tworząc makowe wałeczki oddalone od siebie o w miarę równe odległości. Masą serową wypełniamy przestrzenie między masą makową. Ciasto pieczemy około 1 godziny w 180 C. Kroimy dopiero jak jest wystudzone.





Komentarze