marca 29, 2023

Serki twarogowe w wiaderku

Wszyscy lubimy dobre serniki. Większość z nas przygotowując je w domu ułatwia sobie trochę życie i zamiast samemu mielić biały ser kupujemy gotowy twaróg sernikowy.

W pójściu na łatwiznę od czasu do czasu nie ma nic złego. Pamiętajcie jednak, że nawet wtedy warto dokonywać dobrych wyborów - serków twarogowych na rynku jest sporo, możemy znaleźć takie z naprawdę dobrym składem i takie, które powinniśmy obchodzić szerokim łukiem.

Zbliżają się święta, niedługo więc większość z nas będzie piec serniki. Dla ułatwienia więc mała ściąga, które serki warto wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta.

Zacznijmy więc od tych, których powinniśmy unikać.

Twaróg Łowicki na sernik

Z naturalnym twarogiem ma on niestety niewiele wspólnego. W składzie znajdziemy, poza serem twarogowym, cukier, wodę, masło, skrobię modyfikowaną, odtłuszczone mleko w proszku, substancję zagęszczającą, stabilizator i aromat. Zadziwiająco długa lista składników jak coś, co powinno być naturalnym produktem. Omijamy więc szerokim łukiem.


Twaróg na sernik Włoszczowa

Tutaj skład nie jest już tak rozbudowany jak w serku powyżej, mamy tylko trzy pozycje: mleko pasteryzowane, skrobia modyfikowana i kultury bakterii mlekowych. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta skrobia - jest ona zupełnie zbędna, a bez problemu możemy znaleźć w sklepach produkty bez jej dodatku.


Aksamitny twaróg sernikowy Paturages

Sytuacja ta sama co powyżej - w składzie znajdziemy mleko pasteryzowane, skrobię modyfikowaną i kultury bakterii mlekowych. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta skrobia... 



Jakie więc serniki w wiaderkach warto wybierać, aby przygotować w domu pyszny sernik? Wybór, wbrew pozorom, wcale nie jest taki mały.

Twaróg sernikowy mielony Piątnica

W składzie znajdziemy jedynie zmielony twaróg z dodatkiem serka śmietankowego. Pyszny i naturalny produkt, bez zbędnych dodatków.


Serek śmietankowy Delfiko

Tutaj w składzie także znajdziemy jedynie dwie pozycje: śmietanka pasteryzowana i kultury bakterii.


Twaróg sernikowy Regionalne Szlaki

Na koniec moje najnowsze odkrycie i jednocześnie mój aktualny ulubieniec. Marka własna sieci sklepów Lidl wyprodukowana przez Mlekovitę. W składzie ponownie znajdziemy tylko dwie pozycje: serek śmietankowy i ser twarogowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger