Menu Zamknij

Jajka faszerowane serkiem śmietankowym

Jajka faszerowane robię nie tylko z okazji świat Wielkanocnych. Przygotowuję je z różnymi pastami, w zależności od tego, jakie produkty mam w lodówce. Tym razem zrobiłam jajka faszerowane serkiem śmietankowym i szynką. Do zrobienia tych jajek wykorzystałam szynkę konserwową, ale może to być też ulubiona szynka wędzona. Wówczas jajka faszerowane serkiem śmietankowym będą miały bardziej wyrazisty smak. Ponadto dodatek chrzanu sprawia, że jajka faszerowane serkiem śmietankowym są ostrzejsze w smaku, jednak jeżeli ktoś chce aby jajka były delikatne to może ten składnik pominąć. Do zrobienia tych jajek można również wykorzystać śmietankowy serek z chrzanem (można taki gotowy kupić w sklepie). Jajka faszerowane serkiem śmietankowym i szynką sprawdzą się nie tylko na wielkanocne śniadanie, będą one też pyszną przekąską na każdej imprezie. Tak faszerowane jajka można też zrobić na rodzinną kolację lub śniadanie. Na każdym stole wielkanocnym nie może zabraknąć jajek, w związku z tym zamiast tradycyjnych i bardzo popularnych jajek w majonezie polecam wypróbować poniższy przepis.

Jajka faszerowane serkiem śmietankowym

Składniki na Jajka faszerowane serkiem śmietankowym:

  • 3 jajka
  • 70 g szynki konserwowej
  • 80 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Łaciaty, może być Almette)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
Jajka faszerowane serkiem śmietankowym

Przygotowanie Jajek faszerowanych serkiem śmietankowym:

  1. Jajka włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać łyżeczkę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować 6-7 minut (w zależności od wielkości jajek) od momentu od zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Odlać ciepłą wodę. Wlać zimną wodę, skorupki postukać. Ostudzone jajka obrać.
  2. Jajka przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na półmisku.
  3. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Żółtka jajek drobniutko posiekać, dodać do szynki.
  4. Do miseczki dodać łyżkę majonezu, serek śmietankowy, łyżeczkę chrzanu, szczypiorek (trochę pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Tak przygotowaną pastą napełnić połówki białek. Jajka przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
  6. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane makrelą.
Jajka faszerowane serkiem śmietankowym
Jajka faszerowane serkiem śmietankowym
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *