wtorek, 28 marca 2023

Makaron z pomidorami, bakłażanem i ricottą

Szybki, pyszny, aromatyczny makaron dziś na talerzu.
Przepis na niego zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień".
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Makaron z pomidorami, bakłażanem i ricottą.

Składniki: 4 porcje
  • 2 małe bakłażany
  • 1 - 2 papryczki chili
  • 40 g pinioli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek/doniczka świeżej bazylii
  • oliwa
  • 2 puszki pomidorów śliwkowych - po 400 g
  • 300 g razowego makaronu fusilli
  • 200 g ricotty
  • 10 g parmezanu
Przygotowanie dania:
  • Bakłażany przekroiłam wzdłuż na połówki, umieściłam je w parowarze skórką do góry, włożyłam też papryczki chili.
  • Parowałam 25 minut.
  • Chili włożyłam do miseczki i przykryłam.
  • Uprażyłam piniole na suchej patelni a jak przestygły lekko je utłukłam w moździerzu.
  • Go dużego garnka włożyłam drobno posiekane łodyżki bazylii oraz pokrojony w plasterki czosnek.
  • Dodałam łyżkę oliwy i smażyłam aż czosnek zrobił się złoty.
  • Wlałam do garnka pomidory, wlałam 2 puszki wody i gotowałam 30 minut.
  • Objętość sosu musi zmniejszyć się o połowę.
  • Po 20 minutach dodałam posiekane bakłażany.
  • Chili obrałam i posiekałam, dodałam do garnka, dodałam także posiekane liście bazylii.
  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam i wrzuciłam do sosu.
  • Wymieszałam a potem dodałam ricottę i ponownie wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam makaron piniolami, listkami bazylii i startym parmezanem.
Smacznego
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Kamienica w Szklarskiej Porębie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger