Faszerowane jajka – przepisy

Faszerowane jajka to nieodłączny punkt wielkanocnego menu. Świetnie się sprawdzą na wielkanocne śniadanie, ale też jako przekąska na wieczór, gdy odwiedzą nas goście. Farsze do jajek mogą być przeróżne, natomiast to, jakim nadzieniem owe jajka potraktujemy, zależy już tylko od nas samych, od naszego gustu i upodobań 🙂

Poniżej przedstawiam Ci moje ulubione pomysły na faszerowane jajka. Będzie to klasyka, czyli jajka faszerowane pieczarkami, jajka nadziewane szynką, suszonymi pomidorami, musztardowe i rewelacyjne jajka w wiosennym sosie.

Wszystkie przepisy są już od lat na blogu, ale postanowiłam te najlepsze zebrać w jednym miejscu.

Na blogu znajdziesz też jajka w sosie tuńczykowym, różowe jajka, marynowane w burakach, jajka faszerowane wędzonym kurczakiem czy też łososiem.

1. Jajka w wiosennym sosie

  • 6-7 jajek
  • duży pęczek rzodkiewek
  • 1 długi zielony ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na połówki.

Szczypiorek oraz koperek drobno siekamy.

Rzodkiewki oraz ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich posiekane zioła (1 łyżkę szczypiorku można odłożyć do dekoracji). Następnie dodajemy majonez ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Sos wykładamy na półmisek. Rozkładamy na nim jajka, które oprószamy szczyptą soli. Całość posypujemy odłożonym szczypiorkiem.


2. Jajka faszerowane pieczarkami

  • 8-10 jajek
  • pieczarki (około 400 g)
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • masło

Pieczarki myjemy, trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dorzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda, którą puszczą grzyby odparuje (pieczarki najlepiej dodawać na patelnię stopniowo, dzięki czemu nie puszczą dużo wody i będą się ładnie smażyć, a nie dusić). Pod koniec doprawiamy szczyptą mielonej papryki, solą oraz pieprzem. Studzimy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na pół. Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka trzemy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy je, wraz z majonezem, do przestudzonych pieczarek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.

Przygotowanym farszem napełniamy białka jajek.


3. Jajka faszerowane szynką

  • 6 jajek
  • 100 g szynki
  • 1-2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub zielona część cebulki dymki

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy wzdłuż na pół.

Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem.

Szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Większą część dodajemy do żółtek. Dodajemy majonez oraz ketchup. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Powstałą masą napełniamy białka jajek (można za pomocą łyżeczki, można też przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio w otwory po żółtkach). Wierzch posypujemy pozostałą szynką oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.


4. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą oraz jajka z musztardą

  • 6-8 jajek

Farsz z suszonych pomidorów z serem feta:

  • 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (ja miałam takie w mniejszych kawałkach, więc ciężko podać mi dokładną ich ilość)
  • 1/4 kostki sera sałatkowego favita lub prawdziwej fety
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Farsz musztardowy

  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół. Wydrążamy żółtka. Przekładamy je po równo do dwóch miseczek. Trzemy na tarce, na małych oczkach lub rozgniatamy widelcem.

Do jednej miseczki dodajemy musztardę oraz majonez (proponuję zacząć od 1 łyżki i w razie konieczności dodać jeszcze odrobinę). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Do drugiej dodajemy osączone z oleju i drobniutko posiekane suszone pomidory oraz rozgniecioną w palcach fetę. Dodajemy majonez i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem oraz niewielka ilością soli (feta jest słona).


Oba nadzienia przekładamy do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy połówki białek (lub nakładamy za pomocą małej łyżeczki).