poniedziałek, marca 27, 2023

Kotlety z indyka z młodą kapustką

Pyszne danie świąteczne, kotlety z delikatnego mięsa indyka z dodatkiem aromatycznego boczku, który sprawia, że kotlety są soczyste. Kotlety podane z młodą kapustką, czy nie brzmi do kusząco?


8 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki na kotlety:

800 g fileta z indyka

100 g boczku surowego

70 g cebuli

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej+ do panierki

1 całe jajko

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

Składnik na kapustę:

60 g cebuli

800 g młodej kapusty

60 g marchwi

Pęczek koperku

250 g wody

1 kostka warzywna

50 g masła

Pieprz

Sól

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania kotletów:

1. Mięso, boczek, czosnek, cebulę mielę w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaję trzy łyżki bułki tartej, wbijam jajko, doprawiam pieprzem oraz solą. Z mięsa formuję okrągłe kotlety, panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju.





Sposób przygotowania kapusty:

1. Kapustę drobno kroję, cebulę, marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do naczynia blendeującego i blenduję 3 minuty.

2. Następnie warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję kostkę rosołową, masło, sok z cytryny, wsypuję pieprz oraz sól i gotuję 20 minut. Po tym czasie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.

3. Kotlety podaję z kapustą i ziemniakami.

4. Smacznego


ZAPRASZAM NA INNE MOJE PRZEPISY:



































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz