Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Republika Południowej Afryki / South Africa YouTube

Pannekoek – Boeber

Pannekoek

Pannekoek-Boeber, dziś dwa w jednym z RPA.

Odcinek 3️⃣

Pannekoek to w zasadzie, nic innego jak — zwykły — naleśnik, pochodzenia holenderskiego — pannekoeken.

Które poza tym, że są oczywiście zwyczajne, mają jeden drobny szczegół — cynamonowym cukier.

Pannekoek

Cóż to takiego, zapewne pomyślisz mój drogi czytelniku — podglądaczu.

Pannekoek

To nic innego jak brązowy cukier, lekko utarty, przetarty z cynamon, który rozsypany między naleśniki, pod wpływem ciężaru i temperatur, rozpuszcza się i wtapia w naleśniki, które przed pożarciem skrapia się sokiem z cytryny.

Pannekoek

Naleśniki w RPA są sprzedawane niemalże wszędzie, sklepy, stragany, targi, festynach, dosłownie wszędzie…oczywiście również są zjadane w — tłusty wtorek — lub — naleśnikowy wtorek — który przygotowuje do Wielkiego postu.

Pannekoek – Boeber
Boeber

Boeber to nazwa południowoafrykańskiego puddingu z Cape Malay.

Danie to lub właściwie deser został przywieziony przez — Cape Malajów — których przodkowie wyemigrowali Indonezji, Afryki Wschodniej i Indii.

Wiele podobnych dań można znaleźć na całym świecie, na przykład w Trynidad i Tobago podaje się — sawine lub sewine, w Indiach — kheer lub payasam– w kuchni azjatyckiej — congee, a południowoafrykańskiej — melkkos, w RPA właśnie boeber.

Danie to najczęściej podawana jest w połowie trwania radamanu lub na jego zakończenie.

Boeber

Na zakończenie, zapraszam na mój kanał na YouTube, zostaw lajka i pożeraj ze mną, pyszność z RPA.

Składniki

Pannekoek

  • Mąka 250 gram
  • Sól 7-9 gram
  • Proszek do pieczenia 0/5 łyżeczki
  • Jajko 2 sztuki
  • Mleko 230 ml
  • Masło miękkie 35 gram
  • Cukier brązowy 30-40 gram
  • Cynamon mielony 20-30 gram
  • Sok z cytryny

Boeber

  • Wermiszel 175-200 gram
  • Sago lub Tapioka 50-70 gram
  • Masło 30-50 gram
  • Kardamony 3-5 sztuk
  • Goździki kilka
  • Cynamon laska 1-3 sztuki
  • Mleko 1 1/2 litra
  • Śmietanka kokosowa 150 ml
  • Woda różana kilka kropel
  • Prażone płatki migdałowe
Przygotowanie

Pannekoek

  • Po pierwsze mój drogi czytelniku wymieszaj mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól i masło.
  • Po drugie odstaw powstałe lejące się, ale oczywiście, nie za rzadkie ciasto na naleśniki na jakieś 30 minut.
  • W międzyczasie brązowy cukier możesz lekko utrzeć w moździerzu z cynamonem.
  • Po trzecie smaż mój drogi czytelniku i podglądaczu, bo przecież dobrze wiesz o moim kanale na YouTube 🙂 naleśniki, tak jak się je smaży tradycyjnie.
  • Po czwarte taka oto uwaga ❗ posyp odrobinę cynamonowego cukru na talerz i połóż na niego pierwszy gorący naleśnik. Ponownie posyp cukrem cynamonowym, oczywiście postępuj tak, ze wszystkim naleśnikami.
  • Jak się zapewne domyślasz mój drogi czytelniku — podglądaczu, ciepło naleśników oczywiście rozpuści odrobinę cukier wraz z cynamonem. Które oczywiście przylgną do pannekoek, co spowoduje, że będzie cudowny zapach, aromat i smak.
  • Na koniec przed pożeraniem naleśników, skrop je na zewnątrz lub wewnątrz odrobiną soku z cytryny i…pożeraj je wraz ze mną na YouTube.

Boeber

  • Po pierwsze mój drogi czytelniku — podglądaczu musisz namoczyć w wodzie sago lub tapiokę jakieś 60-90 minut wcześniej.
  • Po drugie rozgrzej rondel, rozpuść masło, wrzuć kardamon, goździk i laski cynamonu, wymieszaj, chwilę grzej i wrzuć połamany makaron wermiszel. Ponownie wymieszaj i smaż i grzej i mieszaj całość, aż będzie cudowny zapach i makaron, się lekko podsmaży.
  • Po trzecie wlej połowę mleka i wsyp, wlej kuleczki sago lub tapioki, wymieszaj i grzej, aż makaron zaabsorbuje — jaki wyraz — płyny, wtedy oczywiście ponownie wlej mleko.
  • Na koniec, kiedy makaron będzie już taki, jak lubisz, dodaj śmietankę kokosową i wodę różaną, wymieszaj i zagrzej.
  • Na sam koniec jeszcze przed posypaniem prażonymi płatkami migdałowymi, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem to pyszne danie, deser…
Zapraszam na mój autorski program na YouTube

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]