Ciasto Czekoladowe Z Kremem Grejpfrutowym

by - 3/25/2023 12:05:00 AM

Takie ciasto będzie idealne na Wielkanocny stół, pyszne, delikatne i na pewno każdy sięgnie po więc niż tylko jeden kawałek ;)

 
 

Składniki na blaszkę 21 x 21 cm

Blaty czekoladowe:
  • 3 jajka kl M (żółtka i białka osobno)
  • 90 g masła
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku 40 g
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 320 ml soku z grejpfruta
  • 4 łyżki cukru (40 g)
  • 65 g masła
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • krokant z orzechów lub po prostu posiekane orzechy
 
Polewa czekoladowa:
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady deserowej
  • 15 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany 30 %
 
Kleksy z polewy białej:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • około 4 łyżki mleka w proszku

Blaty czekoladowe

1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do wchłonięcia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
2. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem czekoladowym. Tak powstałe ciasto dzielimy na trzy części.
Każdą część pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Temperatura pieczenia 160 stopni, grzanie góra - dół  z termo obiegiem przez 10minut

Masa budyniowa

 3.  220 ml soku zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100 ml rozprowadzamy proszek budyniowy wraz z mąką ziemniaczaną, kiedy sok się zagotuje zdejmujemy go z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
Gorący odstawiamy na balkon aby chwilkę przestygł ale dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch.

Złożenie

4. Budyń dzielimy na 2 części !
Na dno blaszki w której piekły się blaty wykładamy papier który używaliśmy do pieczenia blatów i wykładamy pierwszy blat ( i tu jeśli macie dużo czasu to zdzieracie wierzch blatu, jeśli tego nie zrobicie budyń nie będzie się trzymał ciasta lub nie zdzieracie tylko wkładacie blat góra do dołu)
Na dolny blat wykładamy dżem truskawkowy, następnie ciepły budyń i równo go rozprowadzamy, przykrywamy drugim blatem który smarujemy pozostałym budyniem, przykrywamy ostatnim blatem.


Polewa i dekoracja

5.  Polewę mleczną szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.

Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek !
 
6. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
Polewamy nią całe ciasto, a na wierzchu robimy kleksy z białej polewy. 
Na sam koniec posypujemy krokantem orzechowym. Smacznego !
 

 

Podobne Posty

10 comments

  1. bardzo mnie ciekawi ten krem, super pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! uwielbiam grejpfruty i jestem bardzo ciekawa tego kremu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Krem w smaku jest dla mnie idealny, nie za słodki i odświeżający jak to grejpfrut :D

      Usuń
  3. Bardzo mi przypadła do gustu ta masa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych