marca 24, 2023

Ciastka cytrynowe z kakao

kruche ciastka cytrynowe


Bardzo proste ciasteczka, które jednak wymagają trochę cierpliwości ;) Przygotowywanie ich to może być super zabawa z dziećmi. Zrób te urocze ciasteczka, które wyglądają jak pisanki w kwiatki :)


Składniki:

  • 200 g. masła w temp. pokojowej
  • 100 g. cukru pudru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 370 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
Oraz:
  • 3-4 łyżki mąki do podsypywania

kruche ciastka cytrynowe



Miękkie masło miksuj z cukrem pudrem na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wbij jajko i ponownie zmiksuj. Dodaj skórkę z wyparzonych cytryn oraz mąkę. Zagnieć dłońmi ciasto. Z ciasta odkrój jego 1/3 część i dodaj kakao, wyrób je aż kolor będzie jednolity.
Oba kawałki ciasta, jasne i ciemne włóż do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Weź kawałek jasnego ciasta i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Małymi wykrawaczkami w kształcie kwiatków wytnij otwory. 
Rozwałkuj ciasto z kakao i tymi samymi wykrawaczkami wytnij ciemne kwiatki, które poukładaj w puste miejsca w cieście jasnym. Lekko przejedź wałkiem do ciasta aby kwiatki połączyły się z ciastem jasnym. Wykrawaczką do ciastek w kształcie jajka wytnij ciastka i ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Wycinaj w ten sposób ciastka aż do wykończenia obu ciast.

Piecz góra-dół przez 5-8 minut w zależności od grubości ciasteczek (cieńsze będą się piec krócej).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz