Zielony majonez z natką pietruszki

zielony krem w szklanym sloiku
Zielony majonez z natką pietruszki
 

Domowy majonez? Jestem zdecydowanie na tak! Jego przygotowania trwa dosłownie chwilę. Zobacz jakie to jest proste. Na blogu jest wersja klasyczna → domowy majonez w słoiku, a dziś zapraszam Cie na wersję z natka pietruszki.

Do zrobienia majonezu będzie Ci potrzebny blender żyrafa i słoik. Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie. 

Zielony majonez z natką pietruszki będzie idealny na świąteczny stół, jako np. dodatek do jajek na twardo, do → galantyny drobiowej lub terriny ze szpinaku i groszku

 A jeśli szukasz inspiracji na Wielkanoc to koniecznie zajrzyj do tego linka → Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

 



 

 

Zielony majonez z natką pietruszki

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 całe jajko prosto z lodówki
  • 230 g oleju prosto z lodówki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty soli (3-4 g)
  • 1/2 łyżeczki musztardy

 

Wykonanie

  • Do słoika włóż kolejno składniki na majonez.
  • Włóż blender do słoika opierając go o dno. Włącz blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszaj nim. W tym czasie zobaczysz, że powoli olej zaczyna gęstnieć. 
  • Od tego momentu bardzo powoli podnieś końcówkę blendera do góry, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszamy jeszcze końcówką blendera w dół i w górę.
  • Na koniec majonez przypraw wedle gustu, można dodać więcej  musztardy, soli czy też pieprzu.
  • Majonez można przechowywać w lodówce 14 dni.
 
 
 
majonez w słoiku na zielonym tle
 
 
 
 

Komentarze