Śniadania wolicie na słodko czy na wytrawnie?

Zapraszam was do wypróbowania mojego ulubionego przepisu na placki bananowe bez jajek.

Bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.

Z ciasta, które powstaje można usmażyć małe placuszki a można duży placek, który znakomicie się sprawdzi jako wegański omlet na słodko.

Co wy ciekawego robicie z dojrzałych bananów? Takich z nakrapianą albo zupełnie brązową już skórką?

Mam nadzieję, że je wykorzystujecie a nie wyrzucacie. Te banany są mega słodkie i mają mega potencjał. Przede wszystkim nie wiem czy wiecie, ale są świetnym zastępnikiem jajek w przepisach – sprawdziłam ostatnio, że w naleśnikach zamiast jajek robią robotę. Jeśli nie macie na nie pomysłu od razu p[odpowiadam – świetnie się mrożą! I wtedy one już sobie czekają a wu szukacie u mnie na blogu inspiracji 🙂

Zobaczcie więc koniecznie ten wpis Jak wykorzystać dojrzałe banany.

 

PRZEPIS PLACKI BANANOWE BEZ JAJEK

Składniki:

3 dojrzałe banany – mogą być świeże a mogą być mrożone (wcześniej trzeba odmrozić)

12 łyżek mąki – może być pszenna, orkiszowa lub pełnoziarnista albo mieszanka

180ml mleka – może być krowie lub roślinne

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jak zrobić placki z bananów bez jajek:

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę (można tez wrzucić je do miski i zmiksować, potem zrobić mikserem resztę czynności).

Do bananów dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko.

Mieszamy wszystko.

Rozgrzewamy patelnię – jeśli mamy dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą to super, jeśli nie warto użyć odrobiny oleju czy oliwy.

Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy po minucie z każdej strony.

Placki super smakują podane z owocowym sosem.