Kociołek drwala


Kociołek drwala

Treściwe, sycące i mega smaczne danie jednogarnkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg karkówki wieprzowej

1-2 ulubione kiełbasy

ok 30dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka wody

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, cukier

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor ***

*** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy ***

*** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Na patelnię dodajemy mięso z kiełbasą oraz pokrojoną w paseczki paprykę ***

*** Całość zalewamy winem i gotujemy przez kilka minut na dużym ogniu często mieszając. Następnie wlewamy wodę i zagotowujemy ***

*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy już na niewielkim ogniu przez około 30 minut – do miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do szklanki wsypujemy mąkę, dolewamy około 50ml wody, mieszamy i wlewamy do gotującego się dania, mieszamy i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje. Na koniec całość doprawiam do smaku (solą, pieprzem, papryką i cukrem) i posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE