Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babka na oleju

Babka na oleju

Babka na oleju to jedna z najprostszych do upieczenia babek, jakie znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym. To przepis idealny na Wielkanoc i nie tylko. Jest rewelacyjna!

- błyskawiczne wykonanie
- z proszkiem budyniowym w cieście
- bardzo dokładny opis wykonania i wiele porad

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: babka o wadze 830 g

Kaloryczność kcal: 450 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej - szklanka plus dwie pełne łyżki
  • 2 x budyń śmietankowy bez cukru - 2 x 40 g
  • 200 ml oleju roślinnego - około 180 g
  • 190 g cukru drobnego - około 3/4 szklanki
  • 4 duże lub 5 mniejszych jajek - 280 g po rozbiciu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z mandarynki lub małej pomarańczy

Babka na oleju

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na babkę: pojemność minimalna 1500 ml. Może to być forma na babkę z kominem lub bez. Możesz też użyć dowolnej innej formy lub tortownicy o pojemności minimum 1500 ml. 
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170-175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem babki pieczonej na oleju zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.

Babka na oleju, 1

Babka na oleju, 2

Babka na oleju przepis

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170-175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.

Do miski wbij pięć małych lub cztery duże jajka (u mnie łącznie 280 gramów po rozbiciu) i wsyp 190 gramów (około 3/4 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Pod koniec zmniejsz moc miksera do średnich obrotów i powoli wlewaj 200 ml oleju (u mnie Kujawski). Zajmie Ci to nie dłużej niż 15 sekund. Wyłącz mikser. 

Babka na oleju, 3

Do osobnej miski wsyp 200 gramów mąki pszennej tortowej oraz dwie saszetki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru. Jedna saszetka takiego budyniu waży zazwyczaj 40 gramów. Dodaj też dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i całość wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.

Osobno zetrzyj też na małych oczkach skórę z cytryny, limonki, mandarynki lub małej pomarańczy. 

Do miski ze słodkim puchem jajecznym wsyp mieszankę mąki, proszku budyniowego i proszku do pieczenia. Dodaj też skórę otartą z wybranego cytrusa. Całość wymieszaj dokładnie, ale powoli i delikatnie przy pomocy szpatułki. 

Porady: Zwróć uwagę na skład budyniu. Kupuj tylko taki, który składa się ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzanej albo z ich mieszanki. Nie kupuj proszku budyniowego z mąką pszenną, bo tę dodajemy już do ciasta osobo. Jeśli chcesz dodać budynie z cukrem, to do jajek wsypujesz o 40-50 gramów mniej cukru. Proszek budyniowy możesz też zastąpić klasyczną skrobią ziemniaczaną. Dajesz wówczas 80 gramów skrobi plus kilka kropel ulubionego aromatu do ciast, np. waniliowego.

Babka na oleju, 4

Formę na babkę (u mnie z kominem o pojemności 1500 ml) bardzo dokładnie wysmaruj od środka resztami oleju i obsyp bułką tartą, otrębami lub zwykłą mąką. Do formy wlej ciasto.
Babka na oleju, 5

Formę z babką na oleju umieść w piekarniku nagrzanym do 170-175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50 minut (krócej lub dłużej). Po około 40-45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka na oleju jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków. 

Porada: Formę z babką umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).
Babka na oleju, 6

Przestudzoną babkę na oleju oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.

Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Dekoracje jadalne układasz na lukrze jeszcze zanim ten zastygnie. 

Babka na oleju, 7

Babka na oleju, 8

Babka na oleju, 9

Upieczoną i przestudzoną babkę na oleju (również z lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni (u mnie była super pyszna nawet po pięciu dniach). 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (527 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babka na oleju

Pyszna babki na słodko, to wypieki, które u nas pieczone są głównie na wiosnę, w okolicach Wielkanocy. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz sporo pysznych babek. Moje ulubione to wszelkie babki drożdżowe z rodzynkami, ale uwielbiam też babki piaskowe. Tym razem mam dla moich Czytelników fantastyczny przepis na babkę pieczoną na oleju. Jest to trochę inna wersja, niż zawsze, bo jest to babka na oleju z budyniem. Oznacza to, że babka na oleju pieczona jest nie zw zwykłą skrobią ziemniaczaną, ale z proszkiem budyniowym bez cukru. Chodzi o budyń z saszetki. To jest dopiero super szybka babka na oleju. Proszek budyniowy zawiera w składzie aromaty oraz barwniki, zatem nie ma potrzeby dodawania do ciasta olejów i innych tego typu dodatków. Dodatkowo ta łatwa babka na oleju może zawierać i skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą. To zależy od marki budyniu jaki się zakupi. Wystarczy sprawdzić skład. Jeśli saszetka zawiera tylko skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą lub obie, to jest to to czego szukamy. Nie kupuj budyniu z mąką pszenną, bo taką dodajemy do ciasta osobno. Wyszukując zatem pod hasłem: babka na oleju przepisy, czy też babka na oleju przepis, znajdziesz bardzo dużo, bardzo podobnych do siebie przepisów. Ja oczywiście polecam mój przepis. To naprawdę świetna babka z olejem. Zapraszam po przepis na niezwykłe ciasto Cytrynowiec, które szykuje się z czterech orzeźwiających warstw. Zapraszam też po przepis na pyszne, czekoladowe ciasto bez jajek, bez zwykłego cukru i mleka. 

Babka z olejem

Moja babka na oleju za każdym razem może smakować inaczej. Wystarczy, że zamiast skórki z pomarańczy zetrę do ciasta skórkę z cytryny. Babka na oleju cytrynowa jest pyszna, ale równie smaczna jest taka ze skórką z limonki. Gorąco polecam spróbować tej wersji. To, że moja prosta babka na oleju to wypiek typowo na Wielkanoc, nie znaczy, że nie sprawdzi się na co dzień lub na Boże Narodzenie. Można ją bowiem z powodzeniem upiec w dowolnej innej formie o pojemności minimum 1500 ml. To naprawdę super puszysta babka na oleju. Pięknie rośnie, wspaniale wygląda i cudownie pachnie. Aby była to babka na oleju wilgotna, należy pamiętać tylko o tym, by nie piec jej za długo. Super pyszna babka na oleju wyjdzie Ci, gdy wyłączysz piekarnik, jak tylko patyczek umieszczony głęboko na środku ciasta będzie suchy. Zatem ciasto babka na oleju np. ze skórką z pomarańczy będzie świetna również na Boże Narodzenie. Babka na oleju na Wielkanoc powinna być pieczona w ulubionej formie na babkę o pojemności minimum 1500 ml. Forma nie musi mieć komina. Babkę na oleju wielkanocną można tylko oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem. Super sprawdzi się dekoracja z jajeczek w cukrowej skorupce. Przy okazji polecam też kilka innych przepisów na ciasta. Kokosanka jest przepyszna i warta uwagi. Bardzo dobre jest też ciasto z wiśniami oraz ciasto z jabłkami i kruszonką. Polecam też przepis na sernik Izaura, jest niezwykły.