Mazurek z paloną białą czekoladą i malinami

Obłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa.

Mazurek przygotowany na spodzie z ciasta kruchego z kremem z palonej białej czekolady na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz konfiturą malinową. Wierzch zdobią płatki migdałowe oraz świeże maliny.

Masa przygotowana z serka mascarpone, kremówki oraz palonej białej czekolady ma cudowny, delikatnie karmelowy smak z delikatną nutką goryczki. Jej słodycz idealnie komponuje się z kwaśną konfiturą malinową. To połączenie uwodzi smakiem i ciężko mu się oprzeć.

Ten wyjątkowy smak masa zawdzięcza palonej białej czekoladzie, która w ogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki.
Idealna propozycja na Wielkanoc!

P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne"


Mazurek wielkanocny z paloną białą czekoladą i malinami

Składniki:

Spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Masa z palonej białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady 
  • 100 g śmietanki 30% 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 4-5 łyżek konfitury malinowej 
  • płatki migdałowe 
  • maliny liofilizowane (grys) - opcjonalnie
  • maliny świeże


Wykonanie:

Spód: 
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. 
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. 

Po tym czasie ciasto wyciągamy. Kawałek ciasta odkładamy i formujemy z niego wałeczki. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dookoła ciasta przyklejamy wałeczki i ugniatamy widelcem. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Studzimy.


Masa z palonej białej czekolady: 
Czekoladę białą drobno siekamy i wykładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około 10-13 min., aż czekolada zbrązowieje. Uważamy jednak, by nie spalić czekolady. 

W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówką - nie zagotowujemy. W gorącej śmietance rozpuszczamy paloną białą czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

Zimny serek mascarpone miksujemy razem z zimną masą z palonej białej czekolady na sztywny krem.

Na spodzie mazurka rozsmarowujemy konfiturę malinową, a na niej wykładamy krem z palonej białej czekolady. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, liofilizowanym grysem malinowym i układamy całe maliny. 
Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.


Mazurek wielkanocny

Wielkanocny mazurek z paloną białą czekoladą i malinami

Przepis na łatwy mazurek wielkanocny


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny