Mięsny jeż

       Wiosną tego roku w telewizji, radiu i na ulicy słychać było piosenkę „Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz”. Z mięsnego jeża śmiała się cała Polska. Kiedy zastanawiałam się, co przygotować na ostatnią imprezę, Sławek zażartował: – Zrób mięsnego jeża, będzie niezły ubaw. Wygooglowałam więc jeża z internetu, ale był to obraz nędzy i rozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciasta z migdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju.
       Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu, to jeszcze smakowały.
alt
Składniki:
? 500g mielonego mięsa z indyka
? 1 bułka kajzerka lub inna
? 1 cebula
? 2 ząbki czosnku
? 2 łyżki oliwy
? 3 jajka ugotowane
? 2 jajka surowe
? sól, pieprz
? pęczek zielonej pietruszki
Dekoracja:
? cienkie kabanosy drobiowe
? 4 orzechy włoskie
? 4 ziarna ziela angielskiego
? 2 goździki
? 1 oliwka czarna
Wykonanie:
? Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić.
? Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić.
? Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
? Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części.
? Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża.
? Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa.
? Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.
? Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować.
? Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków.
? Igły – pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża.
alt

Post Author: Gosia

Zostaw komentarz

  • Komentarze (0)
  • Facebook

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: