Lasagne z jagodowym twarożkiem

alt
Składniki na 5 porcji:
? 10 płatów lasagne
? płatki migdałowe
? cukier puder do posypania
Masa serowa:
? 500 g sera białego zmielonego (ja dałam po 250 g sera ricotta i twarożku)
? 4 łyżki masła
? 1/2 szklanku cukru
? 1 cukier waniliowy
? 3 jajka
? 1/4 szklanki mleka
Kisiel jagodowy:
? 250 g czarnych jagód
? 1/2 litra wody
? 3 łyżki cukru
? 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
? Jagody umyć, zalać 1/2 litra gorącej wody, odstawić na 10 minut. Odlać wodę jagodową, w 1/2 szklanki rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, resztę wody zagotować z cukrem w garnku. Na gotującą się wodę wlać mąkę ziemniaczaną i zagotować kisiel. Wsypać jagody i jeszcze raz zagotować.
? Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając, następnie dodać po łyżce sera, na koniec mleko.
? Białka ubić, wymieszać delikatnie z masą serową.
? Jedno naczynie żaroodporne lub do pięć małych wysmarować masłem. Ja użyłam pięciu małych, dla każdego jedna porcja. Jeśli użyjecie jednego naczynia można zwiększyć ilość płatów lasagne.
? Na dnie położyć po płacie lasagne, 3 łyżki kisielu jagodowego, na kisiel 3 łyżki masy serowej. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ma być masa serowa.
? Aby warstwy były równe można obie masy od razu podzielić po połowie i każdą z nich podzielić na pięć porcji.
? Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C.
? Piec 30 minut, po czym zmiejszyć temperaturę do 180 st.C, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 8 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
? Należy pamiętać, że całość podczas pieczenia rośnie.{jcomments on}
alt

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: