Mintaj bardzo grecki

alt
Składniki na 4 porcje:

? 4 kostki mrożonego mintaja
? 2 marchewki
? 1 mała pietruszka
? 1/2 selera
? 1 cebula
? 1 mała cukinia
? 50 g sera żółtego
? 100 g przecieru pomidorowego
? sól, pieprz, tabasco do smaku
? sok z 1 cytryny
? 3 łyżki oleju
Panierka:
? 1 łyżka mąki
? 1 łyżka majonezu
? 1 jajko
Wykonanie:
? Mintaja rozmrozić, skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem.
? Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
? Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę.
? Przyprawić solą i pieprzem.
? Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę cukinię i przecier pomidorowy.
? Gdy warzywa będą miękkie dodać starty na tarce ser, przyprawić tabasco. Odłożyć 1 łyżkę sera.
? Jajko, mąkę i majonez roztrzepać.
? Kostki rybne osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju.
? Na każdą kostkę nałożyć kopczyk usmażonych warzyw, posypać pozostałym serem.
alt

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: