Składniki:
? 1 kg szynki cielęcej
? 3 łyżki oleju
? sól, biały pieprz do smaku
? pomidorki koktajlowe
? rukola
? dowolne kiełki
Włoszczyzna:
? 2 marchewki
? 1 pietruszka
? 1 mały seler
? 1 por
? 1 cebula
? kilka igieł rozmarynu
Sos tuńczykowy
? puszka tuńczyka w oleju
? 5 łyżek majonezu
? 100 ml wina białego
? 1 łyżka kaparów
Wykonanie:
? Włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Szynkę posypać solą i białym pieprzem.
? Szynkę, włoszczyznę i 3 łyżki oleju zalać wodą, przyprawić i gotować 1,5 godziny.
? Wystudzić w wywarze, wyjąć, osuszyć i pokroić w plastry.
? Składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
? Podawać plastry cielęciny polane sosem tuńczykowym.
? Udekorować pomidorkami, rukolą i kiełkami.
Przepis ten pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Cielęcina i wołowina.