Kaczka pieczona po polsku

Kaczka pieczona po polsku tocokocham.com

Jeśli macie w lodówce upolowaną kaczkę, to koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad.

Składniki:
? 1 kaczka
? 3 jabłka
? 1 łyżeczka majeranku
? pieprz do posypania kaczki
? olej do posmarowania kaczki
Kapusta
? 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej
? 4 śliwki suszone
? 3 łyżki masła
? 50 ml wina czerwonego
? 1 łyżka miodu
? 1 łyżeczka mąki
Sos jabłkowo-żurawinowy
? 2 łyżki żurawiny ze słoika
? 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone
? 50 ml cherry
? 1 łyżka miodu
? sól, pieprz
Solanka
? kilka ziaren pieprzu
? kilka liści laurowych
? 1 jajko
? woda, sól
Wykonanie:

? Solanka – zagotować 1 szklankę wody z przyprawami, chwilę pogotować aby uwolnił się smak. Dodać ok. 2 litrów wody i sypać sól, dotąd, aż wrzucone surowe jajko podniesie się do połowy wysokości wody. Wtedy solanka jest gotowa.
? Kaczkę marynować przez 24 godziny w solance, po czym osuszyć i  posypać pieprzem w środku i na wierzchu.
? Jabłka ze skórką pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, wymieszać z majerankiem i nadziać nimi kaczkę. Zszyć kaczkę wykałaczkami i sznurkiem. Posmarować kaczkę olejem.
? Ułozyć na blaszce kaczkę na jabłkach, które pozostały z nadziewania i piec 70 minut w temp. 170 st.C.
? Po upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso od kości, kości długie z udek wywinąć i wyjąć.
? Uformować 2 porcje mięsa z 2 połówek kaczki i zapiec je przez 15 minut w temp. 200 st.C.
? Kaczkę możemy również podawać w całości, wtedy postąpić tak samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C.
? Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód.
? Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować.
? Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić.
? Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym,  pokrojoną w plastry albo w całości.
? Jako dodatek podać ziemniaki pieczone.

Kaczka pieczona po polsku tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: