Pikantna sałatka z kalmarem

Pikantna sałatka z kalmarem tocokocham.com

Najlepsza sałatka na poświąteczne przejedzenie dla pasjonatów kuchni Orientu. Lekka, pikantna i na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przyspieszy spalanie kalorii.

Składniki dla 2 osób:
? 1 kalmar
? 2 garści mixu sałat
? świeża kolendra
Napar do gotowania kalmara
? liść laurowy
? kilka ziaren ziela angielskiego
? sól, pieprz
? 1/3 limonki – sok
Sos
? 2 ząbki czosnku
? 3 plastry imbiru
? 1/2 papryczki chili
? 1 łyżka octu ryżowego
? 1 łyżka sake lub wódki
? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili
? 1/3 szklanki oleju
? po 1/3 papryki kolorowej
? 1 ogórek zielony
? 1 mała cebula czerwona
? 1 łodyga selera naciowego
Wykonanie:
? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami.
? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć na 8 części.
? Wrzucić do gotującej się wody z przyprawami i sokiem z limonki.
? Gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wrzątku i włożyć do wody z lodem.
? Czosnek, imbir i papryczkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili.
? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos.
? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki.
? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać.
? Warzywa i kalmara wrzucić do sosu, wymieszać.
? Na talerz położyć garść sałat, polać sosem i ułożyć kalmary.
? Gotowe danie posypać kolendrą.
Danie pochodzi z warsztatów Akademii Makro – Kuchnia Orientalna.
Pikantna sałatka z kalmarem tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: