
Od dawna w moim rodzinnym domu w okresie karnawału i na święta piecze się takie ciasteczka słoneczka. Ja również wprowadziłam je do mojej słodkiej kuchni. Najbardziej smakują zimą, może dlatego, że latem mamy prawdziwe słoneczko. Ciasteczka są pracochłonne, jednak ich orzechowo-bezowy smak wynagradza poniesiony trud.
Składniki:
? 3 szklanki mąki
? 250 g masła
? 3 żółtka
? 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
? szczypta soli
Lukier
? 3 białka
? 250 g cukru pudru
Masa
? 6 łyżek mleka
? 1/2 szklanki cukru
? 200 g masła
? 250 g mielonych orzechów włoskich
? 1 kieliszek rumu
? 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania
Wykonanie:
? Posiekać nożem masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę.
? Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
? Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut.
? Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5 cm.
? Każde kółko posmarować równo lukrem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
? Piec w temp 180 st.C przez 12-15 minut.
? Mleko na masę zagotować z cukrem, do gorącego wsypać mielone orzechy włoskie.
? Masło ucierać i dodawać po łyżce wystudzonej masy orzechowej. Na koniec dodać rum.
? Upieczone ciastka przekładać masą orzechową i składać tak, aby lukier był na zewnątrz.
? Boki ciastek również wysmarować masą orzechową.
? Należy uważać, aby nie zniszczyć delikatnego lukru.
? Ostrożnie obtoczyć boki sklejonych ciastek w zmielonych orzechach włoskich.
Ciasteczka składać do pudełka, każdą warstwę przełożyć papierem. Można je przechowywać do 2 tygodni, oczywiście jeśli jeszcze coś zostanie.