Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym

Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym tocokocham.com
U nas w domu stosunek makaronożerców do reszty to 3:1. W związku z tym często przyrządzamy makarony w różnych odsłonach i we wszystkich możliwych smakach. Ten akurat był pomysłem chwili i tego, co zawierała w danym momencie lodówka. Wyszedł zaskakująco dobrze i zagościł na stałe w domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego!

Składniki dla 4 osób:
? makaron szpinakowy tagliatelle 400 g
? 250 g sera mascarpone
? 500 g pieczarek
? 3 ząbki czosnku
? 1 puszka pomidorów krojonych
? olej do smażenia
? sól, pieprz do smaku
? suszona bazylia, oregano
? 200 g sera żółtego do posypania
Wykonanie:
? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić.
? Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać drobno.
? Na rozgrzany olej – kilka łyżek, wrzucić pieczarki i obsmażyć. Posolić i gdy puszczą wodę chwilę pogotować i odlać nadmiar wody.
? Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
? Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy.
? Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać.
? Podawać posypany serem startym na tarce.
Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: