
Czy zawsze nasze śnaidanie musi wyglądać tak samo? Kromka chleba, masło, ser, wędlina, pomidor lub ogórek – tak jest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze to coś innego i smacznego!
Składniki:
? 1/2 bagietki
? 2 kiełbaski chude
? po 1/2 papryki żółtej, zielonej i czerwonej
? 2 jajka
? sól, pieprz do smaku
? 1 łyżka masła
? olej do smażenia
Wykonanie:
? Bagietkę pokroić na 2 kawałki o długości kiełbasek.
? Przekroić wzdłuż tworząc 4 kanapki.
? Wydrążyć ze środka miąższ, posmarować masłem.
? Kiełbaski przekroić wzdłuż, paprykę obrać i pokroić na cienkie paseczki.
? Na dno kanapki położyć kolorowe paski papryki, na to położyć kiełbaskę wypukłością do wydrążonej części bagietki.
? Tak przygotowane kanapki ucisnąć, można przykryć deseczką i obciążyć.
? Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem.
? Na patelni rozgrzać olej, maczać kanapki z obu stron w jajku i smażyć.
? Usmażone pokroić na małe kawałki, półksiężyce.
? Podawać od razu na ciepło.