Tort Mrowisko

Tort Mrowisko tocokocham.com

Tort ten znalazłam na blogu Gotowanie w mniejszym mieście i od razu przypadł mi do gustu, a jest to pomysł kuchni rosyjskiej. Nie zrobiłam jednak kopca lecz tradycyjny kształt tortu z jadalną ściółką leśną na wierzchu. Dla wielbicieli kruszonki to idealny deser. Nastepnym razem zrobię kuleczki w czekoladzie!

Składniki:
Kruszonka
? 200 g masła
? 4 szklanki mąki
? 3 łyżki cukru
? cukier waniliowy
? 3 żółtka
? 4 łyżki śmietany
? szczypta soli
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 1 łyżka kakao
Krem
? 200 g masła
? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
? cukier waniliowy
? 5 łyżek maku
? 100 g orzechów włoskich
? 3 łyżki płatków migdałowych
Dekoracja
? 1 czekolada gorzka
? 1 czekolada deserowa
? kilka całych migdałów bez skórki
? 1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Kruszonka
? Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.
? Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką.
? Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
? Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce.
? Do jednej części dodać kakao i zagnieść, ale nie musi być równomiernie wymieszane.
? Każdą część ciasta zapakować w woreczek foliowy i schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki.
? Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
? Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę.
? Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt zbrylona. Tak przygotowana może czekać kilka dni na dokończenie tortu.
Krem
? Masło zmiksować z cukrem waniliowym, aby zrobiło się gładkie, dodawać po łyżce mleka skondensowanego cały czas ucierając.
? Gdy powstanie gładki krem dodać mak i wymieszać.
? Do kruszonki dodać pokrojone orzechy, płatki migdałowe i wymieszać z kremem.
? Dno średniej tortownicy wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować masłem.
? Całą masę kruszonkową wyłożyć do tortownicy i dokładnie ugnieść, najlepiej mokrą ręką.
? Wstawić na 1-2 dni do lodówki aby kruszonka zmiękła, ale przed podaniem wyjąć kilka godzin wcześniej.
Dekoracja
? Czekoladę deserową włożyć do zamrażalnika.
? Kawałek foli aluminiowej posmarować delikatnie olejem.
? Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce ułożonej na garnku z gotującą się wodą.
? Pomalować pędzelkiem płatki migdałowe, obtoczyć w czekoladzie całe migdały.
? Zerwać kilka listków zielonych – np. z leszczyny i mięty, i pomalować je z jednej strony czekoladą, odłożyć na folię. Po zastygnięciu delikatnie usunąć listki, na czekoladzie odbiją się żyłki.
? Resztę czekolady wylać strużką na folię aluminiową tworząc igliwie i patyczki.
? Delikatnie zmrożoną czekoladę deserową zetrzeć na tarce na cienkich i grubych oczkach.
? Wierzch tortu posypać startą czekoladą, usypać kilka kopczyków.
? Udekorować listkami, migdałami i patyczkami czekoladowymi.
Tort Mrowisko tocokocham.com
Tort Mrowisko tocokocham.com
Tort Mrowisko tocokocham.com
Tort Mrowisko tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: