Makowiec z roladkami w kruchym cieście

Makowiec z roladkami w kruchym cieście tocokocham.com
Nie tylko smaczny, ale też spektakularny makowiec o wymagającej strukturze. Ciasto, które smakuje najlepiej w okresie zimowym, okołoświątecznym. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza.
Składniki:
Ciasto kruche
? 5 żółtek
? 1 jajko
? 1 szklanka kwaśnej śmietany
? 1 szklanka cukru pudru
? 750 g mąki pszennej
? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
? 1/2 łyżeczki amoniaku
? 1 duża puszka masy makowej
Masa kremowa
? 1 litr mleka
? 125 g masła
? 4 białka
? 1 szklanka cukru
? 3 łyżki mąki pszennej
? 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
? 1 czekolada mleczna
? 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Ciasto kruche
? Zagnieść wszystkie składniki ciasta.
? Ciasto podzielić na 6 części.
? 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25×35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C przez 15 minut.
? Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty.
? Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady.
? Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto.
Masa kremowa
? Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
? W połowie szklanki mleka roztrzepać obie mąki i dodać do piany delikatnie mieszając całość.
? Pozostałe mleko zagotować z masłem, na gotujące się wlać pianę białkową i gotować cały czas mieszając, aby nie przypalić masy.
Składanie ciasta
? Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ja użyłam prostokątnej z odpinanym bokiem.
? Na dnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej.
? Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą.
? Ciasto odstawić do wystygnięcia.

? Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką na parze wodnej.
Makowiec z roladkami w kruchym cieście tocokocham.com
Makowiec z roladkami w kruchym cieście tocokocham.com
Makowiec z roladkami w kruchym cieście tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: