Chilli con carne

Chilli con carne tocokocham.com
Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju papryka, cebula, czosnek, pomidory i mielone wołowe mięso, najczęściej z dodatkiem czerwonej fasoli. Bardzo proste do przygotowania i dość szybkie danie. Idealny dodatek do chilli con carne to ryż, ale można też podawać zawijane w tortillach.
Składniki:
? 500 g wołowiny mielonej
? 1 cebula
? po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
? 2 ząbki czosnku
? 1 puszka pomidorów krojonych
? 1 puszka fasoli czerwonej
? 2 łyżki oliwy
? 2 łyżki sosu sojowego
? 1 łyżeczka oregano
? szczypta kminu rzymskiego
? 1 płaska łyżeczka chilli
? sól, pieprz do smaku
? ugotowany ryż
? 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
? Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano, i przesmażyć z przyprawami.
? Wrzucić na to wołowinę i rozcierając powstałe grudki mięsa mielonego przesmażyć całość.
? Dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem i zalać pomidorami z puszki.
? Pogotować całość ok. 10 minut.
? Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną w małą kostkę i pogotować ok. 5 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolać 1/2 szklankę wody.
? Na koniec dodać odcedzoną fasolę i po zagotowaniu podawać chilli con carne z ugotowanym ryżem, posypane natką pietruszki.

Chilli con carne tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: