Ślimak z białej pieczonej kiełbasy

Ślimak z białej pieczonej kiełbasy tocokocham.com
Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym.
Składniki:
? surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka
? 1/3 płata ciasta francuskiego
Wykonanie:
? Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków.
? Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca.
? Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało i skleiło się ze sobą.
? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-30 minut.

Ślimak z białej pieczonej kiełbasy tocokocham.com
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy tocokocham.comŚlimak z białej pieczonej kiełbasy tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Zostaw komentarz

  • Komentarze (0)
  • Facebook

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: