Curry warzywne zagęszczone puree z dyni

Curry warzywne zagęszczone puree z dyni tocokocham.com
Warzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący.
Składniki:
? 1 szklanka puree z dyni
? 1/2 dużej cukinii
? 1 cebula
? 4 marchewki
? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego
? 1 kalarepka
? pęczek natki pietruszki
? sól, pieprz do smaku
? 1 łyżeczka curry w proszku
? 2 liście kafiru
? 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
? Dodać pokrojoną w plastry marchewkę i kalarepkę w kostkę, zalać wodą, aby przykryła warzywa i gotować 15 minut z dodatkiem soli, pieprzu, liści kafiru i curry.
? Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i zielony groszek. Gotować  ok. 15 minut.
? Na koniec dodać puree z dyni, które ma za zadanie zagęścić danie.
? Doprawić i dodać posiekaną natką pietruszki.
Puree z dyni robimy piekąc dynię ze skórką w piekarniku w temp. 180 st. przez 1 godzinę. Taką dynię można zeskrobać łyżką, bo rozpada się na puree.
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni tocokocham.com
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: