Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie.
Składniki:
? 1 kg ziemniaków
? 2 cienkie łodygi selera naciowego
? 3 ząbki czosnku
? 1/4 szklanki oleju
? sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
? Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do ogórków. Posolić do smaku.
? Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
? Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem.
? Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy.
? Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając.
? Przykryć blachę folią aluminiową.
? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
Powiązane wpisy
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo
Sorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w...
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane
Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i...
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku
Przepis na te jajka nie jest nowy, ale warto nim urozmaicić wielkanocne menu. To polskie tradycyjne wielkanocne danie. Tak...
Kopytka z musztardą ziarnistą
Czy jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo
Sorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w...
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane
Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i...
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku
Przepis na te jajka nie jest nowy, ale warto nim urozmaicić wielkanocne menu. To polskie tradycyjne wielkanocne danie. Tak...
Kopytka z musztardą ziarnistą
Czy jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...