Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim, a rodzinka jadła z aksamitnym sosem pomidorowo-serowym.
Składniki:
? 2 szklanki puree ziemniaczanego
? 1/2 szklanki groszku zielonego
? 250 g sera białego kanapkowego
? 3 łyżki mąki ziemniaczanej
? 1 łyżka posiekanego koperku
? sól, pieprz do smaku
? olej do smażenia
Wykonanie:
? Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć.
? Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto.
? Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne więc placuszki przekładać na patelnię za pomocą szpatułki.
? Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Powiązane wpisy
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo
Sorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w...
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane
Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i...
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku
Przepis na te jajka nie jest nowy, ale warto nim urozmaicić wielkanocne menu. To polskie tradycyjne wielkanocne danie. Tak...
Kopytka z musztardą ziarnistą
Czy jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo
Sorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w...
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane
Nawet nie przypuszczałam, że to danie może być tak smaczne! Ciapkapusta to śląskie danie przygotowywane z puree ziemniaczanego i...
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku
Przepis na te jajka nie jest nowy, ale warto nim urozmaicić wielkanocne menu. To polskie tradycyjne wielkanocne danie. Tak...
Kopytka z musztardą ziarnistą
Czy jest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...