Anyżkowa nalewka z czarnej porzeczki

Anyżkowa nalewka z czarnej porzeczki tocokocham.com
Bardzo polecam sposób na nalewkę z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać kilka miesięcy na efekt. Taka nalewka jest gotowa już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej leżakuje, tym ma głębszy smak. Powstała z potrzeby wykorzystania greckiej wódki anyżkowej Ouzo, która plątała się wśród innych alkoholi i nie było na nią chętnego. Zestawienie charakterystycznego smaku czarnej porzeczki z aromatycznym anyżkiem dało niesamowity efekt. Ten wynalazek jest godny polecenia!
Składniki:
? 1,5 kg czarnej porzeczki
? 2 litry wody
? 1 kg cukru
? 1 litr wódki
? 0,5 litra wódki anyżkowej, np. Ouzo z Grecji
? 0,5 litra spirytusu
Wykonanie:
? Porzeczki zalać wodą i gotować 15 minut.
? Odcedzić pozostawiając na sitku, przemieszać, aby uzyskać cały sok i częściowo miąższ.
? W gorącym soku rozpuścić cukier.
? Po wystygnięciu soku dodać wódkę, Ouzo i spirytus.
? Rozlać do butelek. Można pić następnego dnia.
Anyżkowa nalewka z czarnej porzeczki tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: