Karnawałowe róże najlepsze

Karnawałowe róże najlepsze tocokocham.com

Odkąd pamiętam, róże karnawałowe zawsze gościły w moim rodzinnym domu w okresie karnawału. Tak samo zresztą jak faworki, pączki czy oponki. Babcia i mama były mistrzyniami w tej dziedzinie. Teraz pałeczkę przejęła moja siostra Ula. Dzisiaj kończy się czas karnawału, nie może więc zabraknąć tego tradycyjnego akcentu. Tym razem róże karnawałowe wycinane są z foremek w kształcie kwiatków, co daje bardzo spektakularny efekt. To oczywiście pomysł mojej siostry! Poprzednio robiłam z 3 wielkości ponacinanych kółek. Te róże są doskonałe, mają pięknie powyginane płatki i są kruchutkie. A wisienka to przysłowiowa kropka nad i.


Składniki:

– 1/2 szklanki żółtek, u mnie 6 sztuk
– 1/2 szklanki piwa
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
– 2 łyżki spirytusu
– szczypta soli
– 4 kostki smalcu lub 1 litr do smażenia
– cukier puder do posypania
– słoiczek wiśni kandyzowanych
– 1 białko do sklejania ciastek

 

Wykonanie:

Ciasto
– Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem.
– Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem.
– Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść ciasto.
– Jeśli będzie zbyt twarde, to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.
– Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc.
– Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł, ale jakże skuteczny!

Składanie róż
– Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe ciasto w tym czasie czekało w lodówce.
– Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza.
– Wycinać foremką 3 wielkości kwiatków, o rozmiarach ok. 7,5 cm, 6 cm i 4 cm.
– Składać róże zaczynając od największego kwiatka. Palec zamoczyć w białku i posmarować środek dużego kwiatka, następnie położyć na dużym średni uważając, aby płatki nie pokrywały się, tylko były naprzemienne. Ponownie posmarować białkiem średni kwiatek i położyć najmniejszy jako ostatni. Tutaj również uważać, aby płatki się nie pokrywały.
– Trzy złożone w ten sposób kwiatki połączyć razem poprzez naciśnięcie palcem środka najmniejszego kwiatka. Teraz mamy pewność, że białko i uciśnięcie palcem nie spowoduje rozpadnięcia się róż podczas smażenia.

Smażenie
– Rozgrzać tłuszcz i gdy będzie dostatecznie gorący, wrzucać róże powierzchnią z najmniejszym kwiatkiem w kierunku tłuszczu. W ten sposób płatki rozłożą się pod wpływem gorącego tłuszczu i równo usmażą.
– Dosmażyć drugą stronę róż i wykładać na papierowy ręcznik.
– Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i w środek każdej róży włożyć osączoną wisienkę.

Karnawałowe róże najlepsze tocokocham.com

Karnawałowe róże najlepsze tocokocham.com

Post Author: Gosia

Komentarze do: “Karnawałowe róże najlepsze

  • Marzynia

    (8 marca 2017 - 19:57)

    To najpiękniejsze róże karnawałowe jakie widziałam. Z babcia piekłyśmy takie nacinane, no i nie były takie puchate. Może to przez to „zmielenie”?

    • Gosia

      (9 marca 2017 - 22:07)

      Dziękuję! Ja też wcześniej nacinałam. A zmielenie rzeczywiście pomaga. Moja siostra uderza wałkiem w ciasto aż 300 razy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: