Sałatka „Ptasie gniazdo”

Sałatka Ptasie gniazdo tocokocham.com

Sałatka, która wyglądem i smakiem zawojowała nasz tegoroczny stół wielkanocny. Prawdziwa królowa wśród sałatek! Intryguje i przyciąga wzrok. Myślę, że to nie była jej ostatnia Wielkanoc! Smażone ziemniaczki sprawiają wrażenie prawdziwego ptasiego gniazda. Wizualizację sałatki znalazłam na rosyjskojęzycznej stronie, a przepis jak zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja jest po prostu ptasim gniazdem.


Składniki:
– 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa
– 1 puszka kukurydzy
– 100 g sera żółtego
– 6 jajek kurzych
– 6 jajek przepiórczych
– 3 ziemniaki
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy
– sól, pieprz do smaku
– 1 szklanka oleju

 

Wykonanie:
– Ugotować jajka na twardo – kurze przez 10 minut, przepiórcze przez 5 minut, obrać ze skorupek.
– Szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
– Wymieszać szynkę, ser żółty i jajka kurze pokrojone w kostkę.
– Doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Sałatka ma być zwarta.
– Gotową sałatkę wyłożyć na płaski półmisek i uformować w kształcie ptasiego gniazda.
– Ziemniaki gotować w łupinach przez 10 minut, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
– Rozgrzać olej i przesmażyć partiami wiórki ziemniaków na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
– Posypać wierzch sałatki usmażonymi ziemniakami.
– Do gniazda włożyć obrane jajka przepiórki.

Minirady

  1. Można usmażyć ziemniaki surowe, bez wcześniejszego gotowania.
  2. Nie solić ziemniaków, bo zmiękną. Każdy może dosolić sobie na talerzu, ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby.

Sałatka Ptasie gniazdo tocokocham.com

Sałatka Ptasie gniazdo tocokocham.com

Post Author: Gosia

Komentarze do: “Sałatka „Ptasie gniazdo”

  • Asia R

    (21 kwietnia 2017 - 15:17)

    Pomysł na sałatkę „ptasie gniazdo” oraz jej wykonanie super trendy i kreatywne!!!

    • Gosia

      (21 kwietnia 2017 - 23:25)

      Asiu, będę nieskromna, ale kreatywność to moja specjalność!

  • Marzynia

    (21 kwietnia 2017 - 20:25)

    Kochana, jesteś Mistrzynią kuchni! A schab w czapie – rewelacja!

    • Gosia

      (21 kwietnia 2017 - 23:27)

      Dziękuję bardzo i cieszę się Marzynia, że schab się udał i że skorzystałaś z mojego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: