Menu Zamknij

Biała kiełbasa pieczona w cebuli

W menu wielkanocnym oprócz jajek i szynki obowiązkowo musi znaleźć się biała kiełbasa. Zazwyczaj jest ona dodatkiem do żurku, ale też podajemy ją na inne sposoby. Przykładem jest biała kiełbasa pieczona w cebuli. Jest to prosty pomysł na świąteczny obiad. Biała kiełbasa pieczona w cebuli świetnie będzie smakować z pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Ilość cebuli dodanej do zapiekania kiełbasy zależy od nas samych i tak jeżeli lubimy tak uprażoną cebulę to można jej dodać więcej. Do zrobienia białej kiełbasy z cebulą można wykorzystać białą kiełbasę surową, jak też parzoną. Pamiętać jednak należy, aby przed wstawieniem naczynia do piekarnika kiełbasę naciąć nożem lub ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką. W przeciwnym razie kiełbasa podczas pieczenia nam popęka. Tak przygotowana biała kiełbasa pieczona w cebuli jest aromatyczna i robi się ją szybko. Według mnie obowiązkowo do tego dania należy dodać majeranek. Jeżeli jednak ktoś nie lubi tej przyprawy to można ją pominąć. Biała kiełbasa pieczona w cebuli to danie, które możemy przygotować nie tylko na wielkanocny stół.

Biała kiełbasa pieczona w cebuli

Składniki na Białą kiełbasę pieczoną w cebuli:

  • 5 porcji białej kiełbasy (około 500 g)
  • 4 średniej wielkości białe cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta soli

Marynata:

  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
Biała kiełbasa pieczona w cebuli

Przygotowanie Białej Kiełbasy pieczonej w cebuli:

  1. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Lekko posolić. Smażyć około 3-4 minut do zeszklenia. Patelnię zdjąć z ognia. Cebulę oprószyć majerankiem, wymieszać.
  2. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Do 1/4 szklanki wody wlać 2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszać. Wlać do cebuli.
  3. Kiełbasę delikatnie naciąć po skosie. Ułożyć na cebuli.
  4. Składniki marynaty (tj. musztardę, miód, olej rzepakowy) umieścić w miseczce. Wymieszać. Posmarować wierzch kiełbasy.
  5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 40 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na pieczoną białą kiełbasę zawijaną w boczku.
Biała kiełbasa pieczona w cebuli
Biała kiełbasa pieczona w cebuli
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *