Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Tarta a'la kinder Coutry

 Tarta na słodko to jedno z tych ciast. które daje dużo możliwości smakowych. Moja dzisiejsza propozycja to tarta w stylu batoników Kinder Coutry. Mamy tu kruchy spód, aksamitny biały krem oraz polewę czekoladową z preparowanym ryżem. Ciasto dosyć szybko się robi. W moim domu było hitem i w ciągu kilku dni już go nie było. Doskonały dodatek do herbaty w leniwe popołudnie. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

350 g mąki pszennej

125 g masła 82%

100 g cukru pudru

4 żółtka

masa kremowa

300 g śmietany 30%

250 g serka mascarpone

100 g czekolady białej

100 g cukru pudru

10 g śmietanfixu

masa czekoladowa

250 ml śmietany 30%

100 g czekolady gorzkiej

20 g ryżu preparowanego

Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy. Układamy ciasto w formie do tarty. Obciążamy grochem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch. Pieczemy kolejne 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa kremowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy do masy.

Masa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietanę lekko podgrzewamy. Zalewamy podgrzaną śmietaną czekoladę. Zostawiamy aby lekko namiękła. Mieszamy.

Na wystudzone ciasto układamy masę kremową. Chłodzimy godzinę. Na masie kremowej smarujemy masę czekoladową. Dekorujemy ryżem preparowanym. Studzimy w lodówce przez dwie godziny.



Smacznego !

Źródło: Ciasto Kinder Country - przepis (domowe-wypieki.pl)



Komentarze

Popularne posty

Drukuj