Sernik pistacjowy
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki,  Wielkanoc

Sernik pistacjowy

Doskonale kremowy i rewelacyjnie smaczny sernik pistacjowy – idealna propozycja na każde święta, urodziny, małe i duże „zachciewajki”.

Warto się skusić i podarować sobie ten pyszny smak pistacji 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na spód:

90 g masła

200 g ciasteczek petite beurre

Przygotowanie:

Masło roztapiam. Herbatniki rozdrabniam blenderem i dodaję do masła. Mieszam i wykładam ciasteczka do tortownicy o średnicy 21 cm. Rozprowadzam ciasteczka na dnie i bokach tortownicy tworząc ciasteczkowy spód i rant. Tortownicę wstawiam do lodówki.

W tym czasie przygotowuję masę serową.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu

2/3 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

4 jajka

1 łyżka mąki

200 g pasty pistacjowej (u mnie z prażonych pistacji, dlatego sernik nie jest zielony)

250 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę i pastę pistacjową umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy.

Śmietankę ubijam, dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam łopatką. Masę serową wlewam do tortownicy.

Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. W piekarniku stawiam naczynie, do którego wlewam wrzącą wodę.

Obok naczynia (lub nad naczyniem) z wodą ustawiam tortownicę z sernikiem. Zamykam piekarnik i piekę sernik 75 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 15 minut. Następnie uchylam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 5 minut.

Po tym czasie wyciągam sernik i odstawiam do całego wystygnięcia, najlepiej na całą noc (kiedy wystygnie, wstawiam go do lodówki).

Następnego dnia przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

50 ml śmietanki 30%

25 g masła

75 g białej czekolady

50 ml amaretto

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Następnie wrzucam masło i białą czekoladę i mieszam do połączenia się składników. Na koniec dodaję amaretto, mieszam i wylewam polewę na zimny sernik.

Kiedy czekolada zastygnie, możecie jeszcze przygotować maliny, które doskonale smakują z pistacjami.

Składniki na frużelinę malinową:

100 g malin (mogą być mrożone)

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Maliny i cukier puder podgrzewam, aż maliny puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewam do malin. Podgrzewam na średnim ogniu, aż maliny zgęstnieją.

Kiedy frużelina przestygnie, wykładam ją na ciasto. Dekoruję sernik wg uznania – u mnie to kawałki różnych czekolad.

Sernik pistacjowy gotowy. Smacznego 🙂

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here