Polecane Ciasta Święta

Tradycyjna karpatka przepis

16 marca 2023
Tradycyjna karpatka przepis

Ciasto karpatka 

Polecam mój sprawdzony i ulubiony przepis na super ciasto z kremem budyniowym. Tradycyjna karpatka przepis ten sam od lat. Tak  dawniej  jak i dziś moje wypieki ciasta na karpatkę odbywają się tak samo. Ciasto parzone inaczej ciasto ptysiowe czyli tłuszcz, mąka, jajka i woda.  Do tego pyszny krem karpatkowy. Jak upiec karpatkę żeby były fale? Otóż to, fale i pyszny krem do karpatki to domena tego  ciasta. Co zrobić żeby ciasto karpatka było chrupiące? To zależy jaki jest stopień wypieczenia, wręcz wysuszenia ciasta. Dobrze wypieczone fale na karpatkę będą suche i chrupiące, ale nie za długo. Po dodaniu kremu znów zacznie się robić wilgotne.  Jak zrobić ciasto na karpatkę?

Co zrobić żeby ciasto na karpatkę było chrupiące 

Jak ugotować ciasto na karpatkę? Niby nic trudnego, łatwizna, a jednak czasem stwarza problemy. Pytacie dlaczego karpatka nie ma gór, dlaczego karpatka opada, nie wyrasta  czy jest miękka? Powód jest bardzo prosty, zbyt duża ilość tłuszczu w stosunku do wody, to raz. A dwa należy pamiętać, że ciasto na karpatkę jest bez spulchniaczy i aby wyrosło jego warstwa musi być cienka, zbyt gruba sprawi, że placek na karpatkę nie będzie miał gór i będzie mokry. Wyrosłam na starym przepisie na karpatkę, gdzie ciasto karpatka było z pudełka lub torebki, a krem na margarynie.  Dziś nowe przepisy polecają proszek do pieczenie, pytam po co? Karpatka przepis na dużą blachę bez proszku do pieczenia.

Zapraszam  🙂

 

 

Tradycyjna karpatka przepis

Tradycyjna karpatka przepis

 

 

 

Karpatka przepis na ciasto

Przepis na ciasto parzone 

masło 100 g

woda  270 ml

mąka pszenna uniwersalna 1 szklanka

jajka średnie 5 sztuk

sól szczypta

Krem karpatkowy

budyń śmietankowy lub waniliowy duże opakowanie 64 g

żółtka jaja kurzego 2 sztuki

mleko 2 szklanki

masło 300 g

cukier 4 – 5 łyżek

Oraz:

cukier puder

 

Tradycyjna karpatka przepis

Tradycyjna karpatka przepis

 

 

 

Jak upiec ciasto na karpatkę duża blacha

Szklanka standard 250 m, duża blacha do ciasta 35 x 24 cm.

Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojone masło i sól, zagotuj. Gdy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć wsyp mąkę i energicznie mieszaj , najlepiej drewnianą łyżka.  Początkowo zrobić się grudy, nie przestawaj mieszać i gotować, po 2 – 3 minutach ciasto zrobi się gładkie i zbije w jedną dużą kluchę. Tzn. że można zdjąć z gazu i odstawić do lekkiego ostygnięcia.  Aby gorące ciasto szybciej ostygło, możesz je podzielić na mniejsze kawałki.

 

 

Tradycyjna karpatka przepis

Tradycyjna karpatka przepis

 

 

Kilka słów o tym dlaczego ciasto na karpatkę jest mokre, albo wręcz zakalec? Zauważ, że w moim przepisie na karpatkę jest mniej tłuszczu, a więcej wody i o to chodzi. Woda w pieczeniu odparuje ( co widać przez szybę) i ciasto zostaje suche , jeżeli damy więcej tłuszczu, on zostanie w cieście.  A co za tym idzie ciasto będzie  płaskie, ciężkie i mokre, ponieważ wtłoczone powietrze i jajka nie dadzą rady go utrzymać.

Blachę piekarnikową delikatnie posmaruj masłem i oprósz mąką.

Do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach. Co minutę dodawaj po jednym jajku nie przerywając ubijania. Cały proces powinien trwać około 5 – 6 minut, a ciasto powinno być gładkie i lśniące.

 

Tradycyjna karpatka przepis

Tradycyjna karpatka przepis

 

Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte i gęste, nie chce się rozsmarować, dodaj łyżkę wody i ponownie wymieszaj.  Połowę ciasta wyłóż na blachę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni, środkowa półka góra – dół i piecz około 35 – 40 minut bez otwierania i uchylania drzwiczek. Jeżeli po tym czasie zauważysz, że na Twoim cieście nadal pokazują się pęcherzyki z wodą, nie wyjmuj blachy z piekarnika, pozostaw na kolejne 5 minut.

Jeżeli chcesz ciasto mocno chrupiące zniż temperaturę do 150 stopni, uchyl delikatnie drzwiczki i podsusz ciasto jeszcze kilkanaście minut. Tak samo zrób z drugą połową ciasta.

Upieczony placek wyłóż na kratkę , jeżeli nie masz może to być zwykły garnek i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Jeżeli wyniesiesz ciasto w zbyt chłodne miejsce zacznie nabierać wilgoci.

Jak zrobić krem budyniowy do karpatki

Połowę mleka wlej do garnka z grubym dnem. W reszcie rozprowadź proszek budyniowy, żółtka i cukier. Wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu 2 minuty. Pilnuj aby nie przypalić, jeżeli Ci złapie do spodu, natychmiast przełóż do czystego naczynia, bez przypalonych kawałków.

Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce aż budyń będzie zimny.

Zimny budyń lekko rozbij mikserem, a następnie dodawaj po łyżce masła w temperaturze pokojowej i miksuj aż masło się wchłonie i połączy z budyniem. Krem powinien być jednolity i gładki. Spróbuj czy odpowiada Ci pod kątem słodkości, jeżeli jest mało słodki, dodaj cukru pudru i chwilę mieszaj. Jeżeli za słodki, dodaj więcej masła.

Blachę w której pieczone były placki wyłóż papierem do pieczenia, włóż jeden placek. Rozprowadź na nim krem karpatkowy i przykryj drugim plackiem, delikatnie dociśnij. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Nie łam się, jeżeli następnego dnia Twoje karpatka zrobi się wilgotna, po trosze to wina kremu który zarazi ją swoją wilgocią, a trochę lodówki. Niestety takie ciasta trzeba przechowywać w chłodnych miejscach i na to nie ma rady.

A o to kilka innych pomysłów na moje wypieki: napoleonka na francuskim cieściesernik sypany i słonecznikowiec.

Smacznego 😊

 

 

Tradycyjna karpatka przepis

Tradycyjna karpatka przepis

 

 

Karpatka bez pieczenia czy tradycyjna karpatka na cieście ptysiowym, która lepsza? I jedna i druga ma swoich zwolenników i przeciwników. Ta pierwsza robiona na krakersach z takim samym kremem budyniowym to także pyszny deser i łatwy do wykonania, polecany zwłaszcza poczatkującym. Stary przepis na karpatkę z ciasta parzonego to zawsze ryzyko uda się, albo się nie uda. Nawet najlepszym się zdarza zakalec.  😉

Karpatka przepis stary, ale czasem coś idzie źle. Jeżeli krem do karpatki zważy Ci się lub jakimś cudem jest rzadki dodaj 100 g wiórków kokosowych i mleka w proszku. Mleka tyle aż się zagęści, może to być szklanka, albo dwie. Krem będzie równie pyszny i nikt nie pozna, że coś poszło źle. 😋

Większość z nas wyrosła na karpatce. I dziś niby karpatka przepis ten sam, a jednak ciasto smakuje inaczej, dlaczego? Niedawno ktoś mnie oświecił, że pamiętamy smak kremu na margarynie, a ten na maśle inaczej smakuje. I chyba coś w tym jest.

Zbliża się Wielkanoc jeżeli szukasz pomysłów na świąteczny stół tych słodkich jak i tych wytrawnych polecam mojego Bloga, wszystkie przepisy jak i potrawy na zdjęciach są mojego wykonania: serniki, makowa góra lodowa, przepisy na białą kiełbasę czy też na sałatki. Do miłego 👋

 

Tradycyjna karpatka przepis

Tradycyjna karpatka przepis

 

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz